Welzijn
Welzijn omvat heel veel. U vindt dan ook op deze pagina vooral de speerpunten waarrond wij aktief zijn. En concrete voorstellen hebben. Maar weet dat wij ook voor alle andere punten betreffende welzijn ideeën hebben. Daarbij staat inspraak van de burger centraal. Daarbij moet elke Zelenaar de mogelijkheid hebben zijn stem te laten horen. Voor Zele#Anders moeten de beschikbare middelen worden gebruikt voor projecten waar onze burgers beter van worden.
- Een actief beleid rond armoedebestrijding
- Zorg voor de zorgverleners
- Infrastructuur voor verenigingen en organisatoren
- Personeel
- Kinderopvang
- Buitenschoolse opvang
- Evenementen
- Noodwoningen
Voor een aantal punten hebben wij dus een concreet voorstel uitgewerkt.
1.Een aktief beleid rond armoedebestrijding.
Het OCMW heet voluit “Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn”. Zeker in een arme gemeente als Zele zou het mooi zijn indien ons OCMW zijn naam ten volle waarmaakt. Naar onze mening zijn de OCMW’s te veel centra geworden waar administratieve dossiers in orde worden gebracht. Maar echt werken aan armoedebestrijding op een creatieve, efficiënte en produktieve manier verdrinkt in de papierwinkel en de regelneverij.
Zele#Anders wil met name armoede anders aanpakken. Met ideeën die voortspruiten uit de dagelijkse realiteit. Wij willen weg van het beheren van de armoede en werken in de richting van effectieve bestrijding van de armoede. Wij willen geen hangmat aanbieden, maar een ladder om uit de miserie te geraken. En daar rekenen we ook op de aktieve medewerking van de hulpvrager.
Meer weten? Klik dan hier of op de ladder voor meer info.
2. Zorgen voor de zorgverleners.
We nemen hier de vrijheid om de term zorgverleners te gebruiken als verzamelnaam voor huisartsen, kinesisten, thuisverpleging en gezinszorgers. Deze mensen verliezen zeer veel tijd in de auto. Door de knips, door het toertjesrijden, door het zoeken naar parkeerplaats. De twee eerste oorzaken behandelen we in een ander hoofdstuk van ons programma. Maar ook het zoeken naar parkeerplaats en het bonnetjestrekken zorgt voor veel tijdverlies. Dat is niet alleen in het nadeel van die zorgverleners zelf, ook diegenen die zorg moeten krijgen lijden hieronder. Te laat, weinig tijd of gewoon geen verzorging krijgen.
De oplossing hiervoor is volgens ons simpel: Zele#Anders wil een parkeerkaart voorzien voor zorgverleners. Eventueel betalend. Een zorgverlener die bij elke zorgvrager 3 minuten spendeert aan het heen en weer wandelen naar een parkeerautomaat verliest al gauw een half uur per dag alleen al aan die bonnetjes.
Maar we denken verder. Indien een zorgvrager niet zelf beschikt over een oprit of garage, kan die aan een buur vragen of zijn zorgverlener voor diens poort of oprit mag staan voor de duur van de behandeling. Indien onze parkeerwachters wagens met een “zorgverlenersparkeerkaart” niet beboeten die zijn geparkeerd voor een poort zonder dat hun nummerplaat op die poort staat en de eigenaar van de poort de politie niet belt hebben we een eenvoudige oplossing zonder dat de zorgvrager allerlei administratie moet plegen.
Zele#Anders staat voor eenvoudige oplossingen die het leven van zowel verzorgers als zorgvragers aangenamer maken.
Laat ons ook niet vergeten dat ook Zele kampt met een tekort aan huisartsen. Er zijn te weinig nieuwe huisartsen en bij de keuze van een vestigingsplaats spelen een aatal elementen een rol. Wij zijn er van overtuigd dat het gemak waarmee huisbezoeken kunnen worden afgelegd daarbij echt wel een rol speelt. De bovenstaande maatregelen zullen Zele zeker aantrekkelijker maken als vestigingsplaats voor nieuwe huisartsen.
We willen echt geen situatie waarbij alle huisartsen een patiëntenstop moeten invoeren.
3. Infrastructuur voor verenigingen en organisatoren
We hebben de Wiek en de Klodde, maar er is voor menige vereniging nog nood aan ruimte om op een degelijke manier hun werking te realiseren. Al te vaak moet men zich tevreden stellen met noodoplossingen, ja zelfs buiten Zele oplossingen te zoeken.
Zele#Anders heeft een concreet plan om op korte termijn een infrastructuur te bouwen waarin een aantal tekorten kunnen worden opgelost. We denken daarbij aan een gebouw dat in de eerste plaats geluidsdicht is en voldoet aan de hedendaagse normen.
Wij zien daarin een plaats voor repetitieruimte voor verenigingen met daaraan gekoppeld aparte opslagruimte voor hun materiaal, kunstateliers, een ruimte waarin een beurs of rommelmarkt kan worden gehouden, een feest of een fuif kan plaatsvinden. Ook bijvoorbeeld een overdekte petanque veld, plaats voor darts en ontmoetingsruimte.
Mogelijks kunnen we hier ook aktiviteiten in het kader van buitenschoolse opvang onderbrengen.
Wie hierover meer wil weten, klikt hier of op de foto van de bunderhal.
4. Personeelsproblematiek OCMW
Het is moeilijk personeel te vinden voor woonzorgcentra. Dat is in gans Vlaanderen zo. Reden te meer om het bestaande personeel zoveel mogelijk te behouden. Een goede werksfeer is daarbij van het grootste belang.
Zele#Anders is van oordeel dat er één en ander schort aan het beleid. Uit documenten (na maandenlang aandringen) aangeleverd door het bestuur blijkt dat de nadruk vooral ligt op financiële of praktische voordelen.
Nochtans is inspraak en zelf organiseren van het eigen werk één van de belangrijkste elementen in het zich goed voelen op het werk. En daar te blijven. Daar wringt volgens ons het schoentje. Naar verluidt blijven gesprekken over de arbeidsorganisatie tussen personeel en bestuur zonder gevolg.
Voor Zele#Anders is het een prioriteit om een goede werksfeer te creëren door te luisteren naar de mening van het personeel en daarnaar te handelen. Een goede werksfeer zorgt ervoor dat mensen in dienst blijven, het ziekteverzuim (12%) daalt en de instelling aantrekkelijker wordt voor potentiële werknemers.
Hetzelfde geldt voor de mensen van de sociale dienst. Er is een te groot verloop, waardoor niemand nog echt ingewerkt geraakt. Met de gekende gevolgen.
Zele#Anders wil daar zo snel mogelijk mee aan de slag.
De aanhoudende opnamestops zijn voor ons een onaanvaardbaar gevolg van het onvermogen om gemotiveerde mensen een aantrekkelijke job aan te bieden.
5. Kinderopvang
Zele#Anders gaat voor actie in de sector kinderopvang en buitenschoolse opvang.
Kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn essentiële elementen om ouders in staat te stellen deel te nemen aan onze economie en een degelijk inkomen te verwerven. Bovendien zijn ze zeer belangrijk in de ontwikkeling van het kind.
Op vandaag is het beleid in Zele “Het initiatief moet van de burger komen, en dan zien we wel of en hoe we dat kunnen ondersteunen”.
Zele#Anders wil een actieve rol. Samenwerking met en respect voor de bestaande initiatieven, maar tevens actief een leidende rol vervullen. Tekort aan plaatsen in de kinderopvang? Dan moet de gemeente zorgen voor bijkomende plaatsen. Door initiatief en actie te ondernemen. We hebben concrete plannen om op zeer korte termijn het probleem aan te pakken. Wij hadden reeds contact met Kind&Gezin (agentschap Opgroeien) om deze te bespreken.
Een tekort aan kinderopvang is voor Zele#Anders onaanvaardbaar.
6. Buitenschoolse opvang
Vanaf 1 januari 2026 verandert er veel in de organisatie van de buitenschoolse opvang. Vanaf dan krijgt de gemeente de subsidiëring vanuit de vlaamse overheid. Nu wordt deze rechtstreeks toegekend aan de erkende initiatiefnemers. In Zele is dat enkel OKO&Zo.
Probleem daarbij is dat de pot aan subsidies vanaf dan verdeeld wordt over alle gemeenten. Zonder in technische détails te treden, kunnen we stellen dat Zele ongeveer 100.000 euro minder subsidies zal krijgen dan nu het geval is. Een grote uitdaging dus.
De gemeente deed reeds voorbereidend onderzoek. In kaart brengen van de huidige toestand en onderkennen van knelpunten. De resultaten van dit onderzoekswerk werden onlangs voorgesteld in een commissievergadering.
Zele#Anders deed ook reeds onderzoek rond buitenschoolse opvang en onze resultaten liggen gelijklopend.
We willen dat een aantal knelpunten worden opgelost. Vooral het puzzelwerk moet voor de ouders eenvoudiger worden tijdens de schoolvakanties. Daarbij moet iedere aanbieder worden betrokken, en moet de gemeente ondersteuning geven.
7. Evenementen
Evenementen zijn belangrijk om het gemeenschapsgevoel te bevorderen. Spijtig genoeg is het aantal evenementen in Zele de laatste jaren gedaald. Het bestuur vindt dat het initiatief van de burgers moet komen en dat de gemeente enkel ondersteuning moet geven.
Zele#Anders wil een levend en bruisend marktplein met evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn, en waar de gemeente een motor is. Met daadwerkelijke ondersteuning. Bijvoorbeeld door het ter beschikking stellen van tenten indien daar behoefte aan is. Het marktplein moet de voorkeur krijgen voor het organiseren van allerlei markten, openluchtoptredens enz.
8. Noodwoningen
Iedereen kan plots een noodwoning nodig hebben. Bijvoorbeeld na een woningbrand. Zele#Anders stelt voor een systeem van noodwoningen te organiseren gebaseerd op containerwoningen. Er zijn tegenwoordig heel goede modulaire woningen te verkrijgen. Denk daarbij aan de dorpen die op de zomerfestivals worden neergezet, en die voorzien zijn van alle comfort.
Deze vorm van noodwoningen heeft het voordeel dat ze snel kunnen worden geplaatst, en tegelijk het karakter van noodwoning behouden. Zodat ze niet worden aangewend voor permanente bewoning.